Zeeuwse nagerechten
In deze reeks van Zeeuwse recepten maakt u uw driegangen diner compleet met een Zeeuws toetje tijdens uw vakantie in Zeeland. Geniet met uw gezin of vrienden in een vakantiewoning van Blue Green Holiday van deze zoete lekkernijen. Kruip gezellig samen de keuken in om vervolgens allemaal te smullen van een Zeeuws nagerecht.
Zeeuws nagerecht 1: Eiers en beiers
Benodigdheden:
- 300 gram kruisbessen;
- 60 gram witte basterdsuiker;
- 60 gram kristalsuiker;
- 2 eieren.
Bereiding:
Eiers en beiers is een echt Zeeuws toetje en dit bereidt u als volgt:
Kook de kruisbessen zonder de kroontjes en laat vervolgens even afkoelen. Roer hier vervolgens de witte basterdsuiker en kristalsuiker doorheen. Voeg hier de dooiers van de 2 eieren aan toe. Zet dit geheel even in de koelkast. Klop het overgebleven eiwit heel stijf en verdeel dit over de koude moes. Zit dit geheel onder de gril in een hete oven tot het een bruin kleurtje krijgt. Het enige wat u hierna nog moet doen is, smullen!
Zeeuws nagerecht 2: Boluscake
Benodigdheden:
- 195 gram bruine basterdsuiker;
- 5 gram + 2 gram kaneel;
- 200 gram boter;
- 150 gram suiker;
- 200 gram zelfrijzend bakmeel;
- 4 eieren.
Bereiding:
Meng de basterdsuiker met 5 gram kaneel, dit is de bolussuiker. Deze bolussuiker wordt gebruikt aan de zijkanten van de cake en in het midden. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik helemaal in met boter. Neem de helft van de bolussuiker en verdeel deze over de wanden van het cakeblik.
Meng voor het cakebeslag de boter met de suiker. Als dat één geheel is geworden voeg dan één voor één de eieren toe. Voeg daarna zo’n 2 gram kaneel en het zelfrijzend bakmeel toe. Meng totdat er een egaal cakebeslag ontstaat. Doe de helft van het cakebeslag in het cakeblik. Verdeel hier de helft van de bolussuiker die over is overheen. Verdeel hier de rest van het cakebeslag over en sluit af met de resterende bolussuiker. Zet daarna in de oven voor ongeveer 45 minuten tot een uur. Dit is afhankelijk van uw oven. Als de suiker bovenop te hard gaat branden (verbrand) leg er dan een vel aluminiumfolie overheen. Dit zorgt ervoor dat de bovenkant niet zwart wordt, maar de cake wel gaar.
U kunt de cake serveren wanneer deze is afgekoeld. Als variatie kunt u hier ook een bolletje (kaneel) ijs aan toevoegen met een toefje slagroom.
Zeeuws nagerecht 3: Groese paptaart
De paptaart komt van “d’n overkant” zoals wij dat zeggen, ofwel van Zeeuws- Vlaanderen uit het plaatsje Groede. De paptaarten werden vroeger gegeten tijdens de kermis, een tentoonstelling, een verjaardag of bij andere belangrijke gebeurtenissen.
Benodigdheden:
- 250 g Zeeuwse bloem;
- 1 mespunt zout;
- 15 g droge gist;
- 75 ml lauwe melk;
- 1 ei;
- 40 g basterdsuiker;
- 40 g boter;
Voor de pap:
- 400 ml melk;
- 1 mespunt zout;
- ½ kaneelstokje;
- 40 g rijstebloem;
- 40 g basterdsuiker;
- 1 ei;
- 1 el rozenwater;
- bruine basterdsuiker voor te bestrooien.
Bereiding:
Voor de koek:
Zeef de bloem met het zout boven een kom. Los de gist op in de melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het gistmengsel in. Doe het ei, de boter en de basterdsuiker erbij en kneed het deeg in een keukenmachine in ongeveer acht minuten tot een soepel, elastisch deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, een uur rijzen op een warme plek. Kneed het deeg flink door en laat het weer een uur rijzen. Herhaal dit nog een keer. Verdeel het deeg in 8 stukken en vorm hier ballen van. Bestrooi het werkblad met bloem en rol de deegballen uit tot ronde lapjes met een doorsnee van 12 centimeter. Krul de randen van de lapjes een beetje om zodat een bakje ontstaat. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er de deegbakjes over. Vul de bakjes met de pap en maak met duim en wijsvinger hoekjes, door het deeg kruislings op vier plaatsen samen te knijpen. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de taartjes twintig minuten. Laat ze afkoelen en bestrooi ze voor het opdienen dik met bruine basterdsuiker.
Voor de pap:
Breng 400 ml melk aan de kook met een snuf zout, een half kaneelstokje, 40 g rijstebloem en 40 g basterdsuiker. Blijf goed roeren en laat de melk twee minuten koken. Verwijder daarna het kaneelstokje. Splits een ei. Voeg wat warme pap toe aan de eidooier, doe er een eetlepel rozenwater bij en klop het geheel los. Voeg het daarna aan de pap toe. Klop het eiwit stijf en spatel het door de pap.
Zeeuwse recepten voor een driegangen menu
Met deze Zeeuwse nagerechten kunt u inmiddels met de Zeeuwse recepten op onze website een driegangen menu op tafel zetten tijdens uw vakantie. Er bestaan natuurlijk ook nog tal van Zeeuwse lekkernijen voor tussendoor of voor tijdens een feestje. Uiteraard zullen we hier binnenkort ook nog wat voorbeelden inclusief recepten van op onze website plaatsen. Zo kunt u ook als u thuis bent Zeeland een beetje in huis halen tijdens bijvoorbeeld een verjaardag. Dan kunt u direct vertellen over uw verblijf in bijvoorbeeld Yerseke of uw mooie vakantie in Wemeldinge.
Wij wensen u in ieder geval veel kook- en bakplezier en natuurlijk smakelijk eten!
Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?