Een vakantie op dijken en duinen
Op vakantie in Zeeland kun je er niet om heen. Sterker nog ze ‘kleuren’ ons landschap en geven het haar unieke gezicht: de Zeeuwse dijken en duinen. Ze beschermen het land tegen het water. Dijken zijn door mensen gemaakt, terwijl duinen op een natuurlijke manier ontstaan. Zonder deze bescherming zou er in Zeeland, maar erg weinig land en nog véél meer zee zijn. Maak eens een fiets-, wandel- of autotocht over de Zeeuwse dijken en ontdek hoe mooi het landschap is. Of ga jij liever naar de duinen? Daar ervaar je volop rust en ruimte.
Foto: Allyourz
Zeeuwen leven ‘onder zeeniveau’. Los van de duinen, ligt al het land op of onder de zeespiegel. Bescherming tegen het water is letterlijk van levensbelang. Waterkeringen, zoals dijken, duinen en dammen, beschermen het land tegen overstromingen. Met in totaal zo’n 650 kilometer aan kust, is het water in Zeeland nooit ver weg. Binnen een kwartier sta je wel ergens aan de waterkant en is er nieuwe overkant om te ontdekken.
De mooie duinen beschermen ons
De duinen en stranden vormen een natuurlijke bescherming tegen de zee. In Zeeland vind je op verschillende plaatsen duinen, zoals op Walcheren, Schouwen-Duiveland en West Zeeuws-Vlaanderen. De duinen op Walcheren en Schouwen-Duiveland zijn twaalf tot vijftig meter hoog. De hoogste duintop vind je in Zoutelande. Deze duintop ligt 54 meter boven NAP. Ga er eens heen: vanaf het wandelpad in de duinen heb je een fantastisch uitzicht over Walcheren en de Noordzee. Houd je wel van een uitdaging? Bij Valkenisse (Biggekerke) ligt, verscholen tussen de bomen, de zwaarste duinovergang van Zeeland: 115 treden omhoog, 129 naar beneden en je bent op het strand. In de duinen bij Haamstede op Schouwen-Duiveland ontdek je één van de beroemdste en grootste vuurtorens van Nederland. De rood-wit gekleurde Vuurtoren Westerlicht is gebruikt als inspiratiebron voor het vroegere bankbiljet van 250 gulden. Eén van de mooiste duinovergangen vind je bij Westenschouwen. Bovenop de hoge duin heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de Deltawerken.
Zuinig op onze dijken
Een dijk is een aangelegde verhoging die het achterliggende land beschermt tegen hoogwater en golven. De Watersnoodramp van 1953 maakte op een verwoestende manier duidelijk hoe belangrijk dijken zijn voor Zeeland. Wil je meer weten over deze Ramp? Breng dan een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Zeeland is zuinig op haar dijken. Als er een flinke storm waait en er wordt een hoge waterstand verwacht, staat het waterschap dag en nacht paraat. Bij heel hoog water en een bepaalde wind stelt het waterschap ‘dijkbewaking’ in: voor ieder stukje dijk staat dan een ploeg mensen klaar. Na een hevige storm patrouilleren de waterschappers langs de dijken. Als zij schade signaleren, wordt dit zo snel mogelijk hersteld.
Foto: zeeland.com
Buitendijks fietsen
Een fietstocht langs het water hoort erbij als je in Zeeland op vakantie bent. Eén manier van fietsen is echt wel heel erg Zeeuws, namelijk buitendijks fietsen! Onder andere op Noord-Beveland kun je kilometerslang buitendijks fietsen, maar ook tussen Hoedekenskerke en Baarland en Vlissingen en Ritthem. Op dit buitendijkse traject heb je een geweldig uitzicht op het scheepvaartverkeer.
Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?