‘Op een regenachtige dag toch genieten van alles wat Zeeland te bieden heeft?’ Kom dan alles te weten over de Zeeuwse geschiedenis, natuur en cultuur in één van deze super leuke musea. Je vindt musea in heel Zeeland en ze zijn zeer geschikt om te bezoeken met kinderen.
Ontdek Yerseke in het Oosterscheldemuseum
Zware stormen, grote overstromingen en een gebied dat voorgoed onder water verdween. Het klinkt bijna als het verhaal van Atlantis, maar dit is wél echt gebeurd. Het gebied ten oosten van Yerseke is in de Middeleeuwen namelijk geteisterd door stormen, wat grote overstromingen tot gevolg had. 18 dorpen zijn verdronken, en ook de stad Reimerswaal, die tot 1633 het hoofd boven water wist te houden, is uiteindelijk in de golven verdwenen. Laat je meevoeren door deze bewogen geschiedenis aan de hand van ruim 1600 objecten in de prachtige tentoonstelling van het Oosterscheldemuseum. Je vindt dit museum in één van de oudste monumentale panden van Yerseke, midden in het centrum. Naast de collectie over de verdronken dorpen kom je ook veel te weten over de oester- en mosselkweek, die Yerseke een waar handelscentrum hebben gemaakt. Een aanrader om een betere kijk te krijgen op Zeeland in het algemeen én erg leuk om met kinderen te bezoeken.
Meer informatie: https://www.oosterscheldemuseum.nl/
Dompel je onder in de wereld van het MuZEEum
Het kan bijna niet anders: Zeeland heeft een rijke geschiedenis met het water. En al die prachtige, inspirerende en soms heftige verhalen zijn samengevoegd onder één dak bij het MuZEEum op de boulevard in Vlissingen. Je stapt de wereld binnen van maritiem Zeeland en ontdekt alles over admiraal Michiel de Ruyter, die op een steenworp afstand van het MuZEEum geboren werd in 1607. Toen in 1641 het Lampsinshuis gebouwd werd, maakte het pand hier deel van uit. Michiel de Ruyter heeft dus écht in dit gebouw rondgelopen. Er is een uitgebreide tentoonstelling over hem te bekijken, met uitleg van een interessante gratis audiotour. En kom je langs een raampje? Kijk dan zeker even naar buiten, over de sprankelende blauwe wateren van de Vlissingse haven.
Meer informatie: www.muzeeum.nl
Beleef de Zeeuwse natuur bij Terra Maris
Terra Maris: land van de zee. Een prachtige naam voor een prachtig museum, gevestigd midden in het grote natuurgebied De Manteling van Walcheren. Je proeft de sfeer nóg beter door de mooie locatie: de oude orangerie van kasteel Westhove. Maak kennis met de verdronken dorpen, leer over de diersoorten die vrij rondrennen in de Zeeuwse natuur en ontdek hoe we droge voeten houden, zo ver onder de zeespiegel. Bekijk uitgebreide collecties vol met bijzondere opgezette vogels en zoogdieren en loop langs de verzameling fossiele botten die opgevist zijn uit de deltawateren. Kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten als uilenballen uitpluizen, papier maken en een stoere speurtocht volgen. Kom tot rust met een kopje koffie in het museumcafé en breng een bezoek aan de grote museumtuin van maar liefst 2,5 hectare groot.
Meer informatie: www.terramaris.nl
Stap een vroegere school binnen bij Museum de Burghse Schoole
Een digibord, laptops en misschien zelfs wel tablets in plaats van boeken. De scholen die we tegenwoordig kennen, met allerlei technische snufjes, zijn niet meer te vergelijken met een school van vroeger. En om al die nostalgie te bewaren, heeft Museum de Burgshe Schoole een indrukwekkende collectie verzameld om tentoon te stellen. Je vindt dit museum in een authentiek schoolgebouw uit 1845, met een klaslokaal dat is ingericht zoals in 1920. In het tweede lokaal is een permanente expositie te bezichtigen van de Ringwalburgen in Zeeland. Het is erg leuk om bij zonnig weer in de kruidentuin rond te kuieren, waar je van alle kruiden zelf gratis mag plukken. Ook kunnen kinderen in deze tuin spelen en meedoen met allerlei nostalgische spelletjes zoals knikkeren, steltlopen en touwtje springen. Beleef de tijd van toen!
Meer informatie: https://burghseschoole.nl/
Leer alles over waterveiligheid in het Watersnoodmuseum
Tijdens de Watersnoodramp, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, verdronken 1836 Nederlanders. Ook was er ontzettend veel waterschade. Omdat dit nooit meer mocht gebeuren, zijn de Deltawerken gebouwd. Dit zijn een paar van de bekendste waterwerken ter wereld, die ons moeten beschermen tegen de zee. In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk ontdek je de verhalen van de ramp en leer je alles over het belang van waterveiligheid. Dit museum is gevestigd in de vier caissons die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat: het gat in de dijk waar ruim negen maanden eb en vloed door stroomde als gevolg van de ramp. Een bijzondere locatie dus, met een mooie vaste tentoonstelling, maar ook veel wisselende exposities als kunstwerken en schenkingen. Voor kinderen is er een speciaal onderdeel, waarbij ze ontdekken hoe twee jonge kinderen de Watersnoodramp hebben overleefd door opdrachten te maken. Na afloop krijgen ze een gave beloning.
Meer informatie: https://watersnoodmuseum.nl/
Ontdek bizarre uitvindingen in het Bizarium
Heb jij ooit weleens een wandelende duikboot gezien, of gehoord van een vliegende fiets? Oké, oké, en de zwamparaplu en haargroeihelm dan? Het is niet zo gek als het je niks zegt: deze knotsgekke uitvindingen hebben het helaas nooit tot de commerciële markt geschopt, maar zijn wél de perfecte inrichting van Bizarium: het museum met allerlei belachelijk gave uitvindingen! Deze wetenschappelijke creaties zijn ontzettend leuk om te gaan bekijken met de kleine uitvinder of technicus in spe, maar het museum is geschikt voor het hele gezin. Naast de gekke ontwerpen vind je er ook tekeningen van Leonardo Da Vinci, Athanasius Kircher en Nikola Tesla. De tentoonstelling geeft je eindeloze verbeeldingskracht, geeft je technische vindingrijkheid een boost en laat bovenal de passie voor de wetenschap goed zien.
Meer informatie: https://bizarium.com/
Ontdek het Fruitteeltmuseum
Dol op fruit, planten en natuur? Dan garandeert het Fruitteeltmuseum in Kapelle je een leuk dagje uit met het hele gezin. De naam zegt het al: hier draait alles om bloesems, bestuiving en uiteindelijk: fruit. Een betere plaats had het museum daarvoor niet kunnen kiezen, want Kapelle was vroeger het belangrijkste handelscentrum in de wijde omgeving, door de vooruitstrevende manier van fruit telen. Naast dat het museum erg leuk en informatief is, is er ook een groot interactief deel aanwezig. Zo kun je allerlei leuke workshops volgen, van heggen snoeien tot vogelhuisjes timmeren. Ben je uitgekeken? Kom dan nog even tot rust in de grote museumtuin omringd door mooie bomen met een kop koffie en een stuk verse peren- of appeltaart.
Meer informatie: https://www.fruitteeltmuseum.nl/
Beleef het Zeeuwse Bevrijdingsmuseum
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp vertelt een mooi en belangrijk verhaal over vrijheid. De enorme collectie met meer dan 40.000 stukken toont de meest indrukwekkende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt veel aandacht aan de Slag om de Schelde, die een van de grootste veldslagen was op Nederlands grond. Je komt ook veel te weten over het Bataljon Zeeland dat grotendeels uit vrijwilligers bestond. De mensen in dit bataljon wilden onder andere meehelpen met het bevrijden van andere delen van Nederland. In het bevrijdingspark van 3 hectare groot kun je precies zien hoe Zeeland er in die tijd uitzag, met water, strand en dijken. Het Bevrijdingspark is ingericht met bunkers, een baileybrug, versperringen, een Sherman tank en nog veel meer.
Meer informatie: https://bevrijdingsmuseumzeeland.nl/
Heeft u vragen over ons aanbod en wilt u extra informatie?